‘Inspirerende vakman die zich kwetsbaar op durft te stellen’

Tekst Hester Jansen

Beeld Dennis van Heteren

Als je veel verstand van zaken hebt, en tegelijkertijd de grootsheid om ook anderen te laten schitteren en te laten profiteren van jouw grote netwerk; dan ben je met recht de publieksprijswinnaar.

Dennis van Heteren heeft een echte hands-on mentaliteit

Als programmamanager Imple­mentatie Omgevingswet in de gemeente Emmen beet Dennis van Heteren zich vast in de majeure veranderopgave die de Omgevingswet met zich meebrengt. Wat hem daarin bijzonder maakt, is dat Van Heteren de Omgevingswet niet alleen als een organisatorische en juridische opgave ziet, maar deze ook als een cultuurverandering opvat. In de woorden van collega’s is hij hierbij zowel inspirator, verbinder als leider die alle betrokkenen weet mee te krijgen en zelfs de bestuurder ervan overtuigt dat de implementatie van de Omgevingswet boven aan het prioriteitenlijstje thuishoort.


Netwerk

Van Heteren wordt door zijn omgeving beschreven als een “verbinder pur sang”, iemand die gemakkelijk contacten legt en onderhoudt, of het nu gaat om het bestuur, management of medewerkers. Ook buiten het gemeentehuis heeft hij een groot netwerk opgebouwd. Een netwerk dat hij graag met anderen deelt en wat daarmee enorm waardevol is voor het implementeren van de Omgevingswet. Van Heteren vindt het heerlijk om te schakelen tussen verschillende niveaus: gemeentelijk, regionaal, provinciaal en landelijk. Alleen het Europese niveau zou hij nog wel beter willen leren kennen.


Gunfactor

Het is dankzij zijn inspirerende persoonlijkheid dat Van Heteren succes heeft met zijn ingewikkelde thema’s. Hij heeft namelijk niet alleen oog voor het proces, maar ook voor de mens. Van Heteren is bereid om veel voor anderen te doen en krijgt dat vervolgens ook weer terug: hij durft zelf een stap achteruit te zetten om collega’s het podium te bieden. Verder roemen collega’s zijn enthousiasme en positieve “kom-op-en-aan-de-slag”-mentaliteit waarmee hij niet alleen zichzelf – hij fietst door weer en wind naar het werk – maar ook anderen in beweging krijgt. Door de verbindende rol die hij pakt en zijn persoonlijke benadering creëert hij voor zichzelf duidelijk een gunfactor.

Binnen de gemeente Emmen is Dennis van Heteren een “bron van energie” waaraan anderen zich kunnen opladen. ‘Je hebt van die mensen bij wie je na een gesprek écht zin hebt om vol aan de slag te gaan. Dennis is daar een voorbeeld van,’ stelt een collega.


Feedback

Ten slotte is de publieksprijswinnaar iemand die zich kwetsbaar durft op te stellen. Feedback geven en krijgen, het is een cliché, maar slechts weinigen beheersen de kunst écht. De publieksprijswinnaar is één van die weinigen. Dennis van Heteren staat steeds open voor kritiek en vraagt actief om feedback op zijn functioneren. Dat maakt dat hij zichzelf als persoon kan ontwikkelen. Maar uiteindelijk gaat het Van Heteren toch ook om het resultaat: ‘Energie alleen is niet genoeg, ik wil ook resultaten kunnen boeken. Ik ben altijd op zoek naar de grootst-mogelijke-kleine-stap.’ ◼

Deel dit artikel