DuurzaamDoor
Podcast Werken aan Goed Voedsel
Hoopgevende doorkijk naar voedselsysteem van de toekomst
Tekst Ellen Röling Beeld Hilbert Krane
De nieuwe podcast Werken aan Goed Voedsel van DuurzaamDoor is goed ontvangen. Een breed publiek luisterde naar de wekelijkse afleveringen waarin René Bruijns en René Schellekens op bezoek gaan bij voorlopers in de voedseltransitie. ‘Met de podcast willen we zo veel mogelijk mensen inspireren om zelf stappen te zetten. Thuis of als professional.’
René Bruijns: ‘In de podcast willen we een diversiteit aan initiatieven laten zien’
René Schellekens: ‘We ontmoeten gedreven mensen met een duidelijke visie’
De eerste acht afleveringen staan ondertussen online op Spotify en Apple. De reacties zijn positief. Bruijns: ‘Over de onhoudbaarheid van het huidige landbouw- en voedselsysteem staan de kranten vol. Maar een breed gedeeld beeld van hoe een duurzaam voedselsysteem eruit zou moeten zien, is er nog niet. Met onze podcast willen we een aantal intrigerende bouwstenen belichten, die samen een mooie doorkijk vormen naar de toekomst.’ Om de podcast leuk en laagdrempelig te maken voor een breed publiek, haakte René Schellekens aan: ‘Ik kom uit de energiewereld en René Bruijns introduceert me als het ware in de wondere wereld van de voedseltransitie. In die rol kan ik alles vragen. Daarmee zorgen we dat de interviews licht blijven.’
Zeewierzaadkwekerij Grote luisteraarsfavoriet tot nu toe is de aflevering met Wouter van Eck (de oprichter van het Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek) en Emile van der Staak van het Nijmeegse vegetarische sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel. Bruijns: ‘Ze zijn bevlogen en staan voor wat ze doen, dat inspireert. Ook ons bezoek aan zeewierzaadkwekerij Hortimare leverde veel reacties op. Zeewier wordt steeds belangrijker als voedselbron, maar je hoort er nog maar weinig van. Mensen wilden er meer van weten.’ Juist dit brede scala aan perspectieven is wat de podcast volgens hem onderscheidend maakt. ‘Er zijn veel specialistische podcasts over gezond eten, over voedselbossen of over stadslandbouw. Wij wilden juist een diversiteit aan visies en initiatieven laten zien. Van mensen die allemaal op hun eigen manier en vanuit hun eigen perspectief aan de slag zijn gegaan met Goed Voedsel.’
‘Het huidige landbouwsysteem werkt niet meer’
‘De podcast zet aan tot nadenken’
Jongeren met een visie Afgaand op reacties op LinkedIn en in de commentaren bereikt de podcast een gemêleerde groep, waaronder veel professionals in het veld. Bruijns: ‘Mensen waarderen de verschillende invalshoeken en thema’s. Ze maken kennis met initiatieven buiten hun eigen aandachtsgebied. Ook laten sommigen ons weten dat de initiatieven niet altijd stroken met hun eigen ideeën over duurzaam voedsel, maar dat de interviews ze wel tot nadenken aanzetten. Schellekens vult aan: ‘Wat ik als niet-deskundige ervaar, en wat we ook van luisteraars terugkrijgen, is dat de podcast hoop geeft. Je hoort in de media voortdurend dat het huidige landbouwsysteem niet meer werkt. We moeten stoppen, we moeten minderen, we moeten anders. In de podcast ontmoeten we gedreven mensen met een duidelijke visie die concrete oplossingen bieden, zoals de jongeren van Slow Food Youth Network. Zij stellen dat het alleen al zou helpen als consumenten bewuster waren van waar ons voedsel vandaan komt. Op die manier kun je al verschil maken.’
Bijzondere kennis in de vitrine Al die verschillende perspectieven maken de podcast tot een typisch DuurzaamDoor-product, stelt Bruijns, die naast podcastmaker ook actief is als tafelsecretaris van de Participatietafel Voedseltransitie. Daar ontstond ook het idee voor de podcast. ‘Binnen DuurzaamDoor willen we de transitie op belangrijke thema’s helpen versnellen. In onze ervaring kan dat alleen als alle betrokken partijen samenwerken en een actieve bijdrage leveren. We noemen ze de 7 O’s, waaronder Overheid, Ondernemers en Onderwijs. Via de podcast willen we de kennis van de Participatietafel ontsluiten en in de vitrine zetten. Daardoor vind je de perspectieven van de 7 O’s ook in de podcast terug.’
Nog kleurrijker De plannen voor de volgende serie van acht afleveringen liggen al klaar. ‘Er zijn veel perspectieven die we nog niet hebben aangetikt en die de podcast nog kleurrijker maken. Denk bijvoorbeeld aan zilte teelt op brakke watergronden. Wat ook nog ontbrak, is de winst die te behalen valt in de keten van producent naar consument. Wat kan beter aan de productiekant? Hoe maakt de consument betere keuzes? We gaan ook praten met een supermarktketen en zijn invloed om ons landbouwsysteem en eetpatroon duurzamer te maken. Daarmee hopen we de groeiende groep luisteraars nog breder te informeren en te blijven boeien en inspireren.’ ◼
Meer weten? Ga dan naar www.duurzaamdoor.nl.
Peter Paul Mertens, lid stuurgroep DuurzaamDoor en MT-lid Strategie, Kennis & Innovatie bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
‘Podcast als impuls voor verdere verdieping’
‘DuurzaamDoor is de smeerolie voor innovatie en samen leren rond transitiethema’s in de samenleving. Deze podcast over de voedseltransitie past daar helemaal bij’, stelt Peter Paul Mertens vanuit zijn rol als lid van de stuurgroep DuurzaamDoor. ‘Met deze podcast weet DuurzaamDoor op een luchtige en toegankelijke manier essentiële kennis te delen met mensen in alle lagen van de samenleving. Daar is behoefte aan. Dat herken ik ook bij mezelf.’ Voedselbossen, duurzame voeding, gebruik van natuurlijke grondstoffen: met veel thema’s uit de DuurzaamDoor-podcast houdt ook het ministerie van LNV zich intensief bezig. ‘Als DuurzaamDoor geen podcast had gemaakt, waren we er misschien zelf mee begonnen. Ik denk dat de onderwerpen voor veel ambtenaren en beleidsmakers interessant zijn. En over een voedselbos lezen in een nota of nieuwsbrief heeft een heel andere impact dan meeluisteren en meeleven met de podcastmaker. Een podcast kan een snaar bij je raken en een impuls zijn om je er verder in te verdiepen en er in je werkomgeving mee aan de slag te gaan.’
Deel dit artikel