Waarom simpel?
Als het ook ingewikkeld kan? Dat zou het nieuwe motto van de Nederlandse overheid kunnen zijn. Zijn kwesties al ingewikkeld, dan maken wij het vervolgens nog ingewikkelder. Vraagstukken als klimaat, migratie of de toekomst van de zorg zijn op zichzelf al onontwarbare puzzels. Vervolgens gaan wij proberen die puzzels te leggen met oplossingen die het nog ingewikkelder maken. Want bij alle oplossingen die wij bedenken, moet natuurlijk aan alle bijzonderheden die spelen aandacht worden besteed. Geen enkel detail mag buiten beschouwing blijven. Geen enkel belang mag worden genegeerd. Onze volksvertegenwoordiging is daar, gestimuleerd door alle deelbelangengroepen in Nederland, ook behoorlijk actief in. Met als gevolg: loodzware oplossingen, die bijkans omvallen door hun ingewikkeldheid. En zelfs operaties die als doel hebben om snel eenvoudige oplossingen te brengen, zoals bijvoorbeeld voor Groningen of getroffen toeslagenouders, zijn in no time verworden tot complexe dossiers die als gedeeld kenmerk hebben dat zij eindeloos traag in de oplossing worden. Want aan alles moet worden gedacht. Elke dimensie moet zijn doorwrocht. En is dat door politici en ambtenaren nog niet voldoende gedaan, dan zorgen bijvoorbeeld schadeadvocaten er wel voor dat de dossiers nog wat dikker worden en daarmee nog onbeweeglijker. Met als gevolg: niemand blij. Het is blijkbaar lastig om met oplossingen te werken die niet elk gaatje dichten. Het is blijkbaar lastig om geen gestandaardiseerde oplossingen te gebruiken. Alles lijkt wel bijzonder te zijn. En natuurlijk is alles bijzonder. Maar het kan geen kwaad om snellere, al beproefde oplossingen te gebruiken.
Mark Frequin is voormalig topambtenaar. Op dit moment is hij adviseur en trainer op het gebied van publiek leiderschap. Hij stelde het Kompas voor Publiek Leiderschap voor de ABD op.
Zo is een deel van de ict-vraagstukken bij de overheid daar ook op terug te voeren. Departementen die hun eigen digitale-archief-oplossingen implementeren in plaats van al bestaande generieke oplossingen te gebruiken. Dat kan toch niet! Waarom accepteren wij niet dat, ook al is iedere situatie heel bijzonder, snelle en eenvoudige gestandaardiseerde antwoorden veel beter zijn. Zelfs de Raad van State roept daartoe op. Een raad die van zichzelf toch niet echt “eenvoudig” te noemen is. Het wordt tijd om het overheidsmotto te veranderen in: waarom ingewikkeld, als het ook simpel kan! Zoals onze Amerikaanse vrienden plegen te zeggen: KISS: Keep It Short and Simple.
Deel dit artikel