Juryberaad
En de winnaar is… Remco Duisterhof
Juryberaad
En de winnaar is… Remco Duisterhof
Tekst Jelle van der Meulen Beeld Asha Narain
Na lang wikken en wegen heeft de jury van de Publiek Denken Top 100 Ambtenaar van het Jaar Remco Duisterhof uitgeroepen tot de winnaar van 2022. De juryleden roemen zijn maatschappelijke en bestuurlijke sensitiviteit en zijn flair. Ook maakt Duisterhof indruk door zijn ingewikkelde klus als programmamanager coronaregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland grotendeels te klaren vanaf zijn zolderkamertje.
‘Hoe ben je aan je stemmen gekomen?’
De jury ging bij het aanwijzen van de winnaar natuurlijk niet over een nacht ijs. Nadat de ruim 15.000 stemmen een Top 12 hadden opgeleverd, leverden de finalisten een filmpje aan waarin zij zich aan de juryleden voorstelden. Verder legden een collega en een leidinggevende schriftelijk uit waarom de finalist in kwestie zo’n goede ambtenaar zou zijn. Tot slot moesten de finalisten zelf ook nog toelichten waarom zij juist vonden dat ze Ambtenaar van het Jaar 2022 mochten worden. Op basis van deze dossiers maakten de juryleden een eerste rangschikking.
Speeddaten met topambtenaren Vervolgens melden de 12 finalisten zich op een regenachtige namiddag half november bij het CAOP aan het Lange Voorhout in Den Haag. Na een kopje thee of koffie om op te warmen en eventuele zenuwen wat te bedaren, worden de finalisten in groepjes van drie opgeroepen om te speeddaten met de jury. Tijdens de speeddates krijgt iedere kandidaat driemaal 10 minuten om zich van zijn of haar beste kant te laten zien aan groepjes van drie juryleden. Zo divers de kandidaten en hun beroepen, zo verschillend verlopen de gesprekken met de jury. Waar het ene gesprek rustig op gang komt, duiken sommige juryleden gelijk de diepte in. Ben je een voorbeeld voor andere ambtenaren? Hoe ben je aan je stemmen gekomen? Waar zit jouw kwetsbaarheid? En weet je wel wat je te wachten staat, mocht je Ambtenaar van het Jaar 2022 worden? Ook al duren de dates maar 10 minuten, een aantal finalisten weet in die korte tijd flink indruk te maken.
Rijke vangst Na de speeddates praten de juryleden na en vullen ze hun eigen Top 12 in. Na het optellen van de scores is er een voorlopige rangschikking, die verschijnt op een groot scherm in de vergaderzaal. Dan kan het juryberaad echt beginnen. Onder leiding van juryvoorzitter Diana Starmans bespreken de juryleden een voor een of de juiste finalisten op de juiste plek staan. ‘Het was een rijke vangst, met veel verschillen,’ zegt Starmans, lid van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank. ‘We gaan het lijstje langs. Verrast deze klassering ons? Klopt dit?’ Hoe hoger we komen op de ranglijst, hoe dichter de finalisten bij elkaar kruipen. De juryleden hebben er een flinke dobber aan om de nummers drie, vier en vijf in de juiste volgorde te plaatsen. Op de vijfde plaats eindigt Colinda Prins, weginspecteur bij de Provincie Utrecht. ‘Zij kan de Ellie Lust van haar vakgebied worden,’ meent Wendy Kwaks, programmamanager Transitie bij het ministerie van Defensie. ‘Ze is een pareltje in de dop. Als ze nog meer naar buiten treedt, kan ze de uitvoering echt een gezicht geven.’ Anneke Knol, provinciesecretaris Utrecht, voegt toe: ‘Zij heeft zoveel bij elkaar georganiseerd, vaak op creatieve manieren. Ze heeft inderdaad veel in haar mars.’ Op de vierde plek komt Hanneke Kloosterboer, beleidsadviseur Waterveiligheid bij waterschap Aa en Maas. Christien Bronda, gemeentesecretaris Groningen, vond haar fenomenaal: ‘Ze stond met de voeten in het water en wist op technische vragen een goed antwoord te geven, maar verbond ook haar eigen werk moeiteloos met grotere maatschappelijke vraagstukken.’ Mitchell Hendriks, voorzitter van FUTUR, voegt toe: ‘Zij kon heel goed breed denken: ze wist vanuit de praktijk van haar eigen vakgebied te raken aan grote thema’s.’ Henk Korvinus, inspecteur-generaal van de Inspectie Justitie en Veiligheid kan zich daar eveneens in vinden: ‘Hanneke wist alles met elkaar te verbinden en is bij uitstek de persoon om de grote watervraagstukken meer bekendheid te geven.’ Als derde eindigt Hannah Smet, beleidsmedewerker Strategie en Externe Betrekking bij de Sociale Verzekeringsbank. Zij had volgens Wendy Kwaks een topverhaal. ‘Ze was in staat politiek te verknopen met wat concrete projecten voor mensen betekenen. Dat is naar de burger toe heel aansprekend.’
‘Wat staat je
te wachten
als Ambtenaar
van het Jaar?’
Spanning aan de top Dan rest alleen nog de strijd om de eerste plaats. Een voor een spreken de juryleden hun voorkeur uit. Monique Janssen, senior beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid bij de gemeente Venray, eindigt als tweede. ‘Kijk je naar de grote maatschappelijke opgaven, zoals de stikstofproblematiek, de boeren of vluchtelingen: daar kan Monique werkelijk tot steun zijn, oplossingen bieden. Starmans voegt toe: ‘Ze had een authentiek verhaal dat me raakte en houdt zich bezig met thema’s waar de kranten vol mee staan.’ Remco Duisterhof wordt uiteindelijk verkozen tot Ambtenaar van het Jaar 2022. Karin Sleeking, directeur A&O fonds Gemeenten, zegt: ‘Remco was in staat een ingewikkelde regeling praktisch te maken voor ondernemers en tijdens de speeddate noemde hij stralend en trots de samenwerking met zijn collega’s.’ ‘Vanuit zijn kamer thuis heeft hij heel ingewikkelde gesprekken gevoerd over zaken die ontzettend belangrijk zijn voor burgers,’ zegt Gritta Nottelman, secretaris-directeur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. ‘Hij maakt het verschil,’ vindt Marc Allessie, directeur Ambtenaar & Organisatie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. ‘Hij kan een goed verhaal vertellen over ons vak.’ Sleeking nam voor de derde keer plaats in de jury. ‘Het was wel vaker een close call, maar we zijn er uit. Wat een enthousiasme en vakmanschap hebben we gezien bij de kandidaten!' ◼
Deel dit artikel