Zwaar tafelen
Collega’s uit andere landen vragen vaak of wij nog steeds werken met het poldermodel. Maar dan moet ik ze tegenwoordig teleurstellen. Want het poldermodel is vervangen door het tafelmodel. Nederland wordt bestuurd via tafels. Voor elk maatschappelijk probleem dat wij tegenkomen wordt er een tafel opgericht. Zo zijn er nu bijvoorbeeld tafels voor problematisch alcoholgebruik, althans het tegengaan daarvan, voor de fysieke leefomgeving en voor Wmo-hulp bij het huishouden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een tafel voor. Zelf mocht ik aan de Klimaattafel zitten. Althans aan een deeltafel, in mijn geval voor mobiliteit. Want de Klimaattafel was weer opgedeeld in vijf subtafels. Het mooie is dat deze overlegtafels inmiddels menselijke eigenschappen worden toegedicht. Om mij heen hoor ik: Heeft de tafel al gesproken? Is de tafel al tot een besluit gekomen? Wij horen de laatste tijd weinig van deze tafel! Voor werkelijk elk probleem dat geen snelle oplossing kent, wordt een tafel opgericht. Met meestal gelijk de ingebouwde frustratie dat besluitvorming heel traag gaat. Ja, dank je de koekoek, tafels zijn geen beweeglijke verschijnselen. Hoe het ook zij, het is duidelijk dat het begrip ‘ronde tafel’ niet te letterlijk moet worden genomen. Vaak zijn het heel grote vierkante tafels met een groot gat in het midden.
Mark Frequin is voormalig topambtenaar. Op dit moment is hij adviseur en trainer op het gebied van publiek leiderschap. Hij stelde het Kompas voor Publiek Leiderschap voor de ABD op en is voorzitter van de Vereniging voor OverheidsManagement.
Al die tafels leiden tot klachten uit de hoek van de bosbouw. Zij kunnen het hoge aantal tafels niet meer aan. Er moeten te veel bomen voor worden gekapt. Klimaat-technisch is dat niet vol te houden. Het dreigt onverantwoord te worden. Zeker omdat er nu ook nog een hele sector van natafelen is ontstaan. Want bijkans elke avond is er op televisie wel een tafel te zien waaraan televisie-orakels en schnabbeldeskundologen het volk uitleg geven over wat aan de bestuurstafels fout is gelopen. Voor de helderheid, inderdaad alleen wat fout ging. Want goede zaken leveren geen hoge kijkcijfers op. En bij voorkeur zitten aan die veelal ovale tafels Bekende Nederlanders die het beter weten. Dat krijg ik in het buitenland bijna niet uitgelegd. Wij hebben namelijk een zeldzaam grote verzameling van BN’ers die alles weten, zelfs van zaken waarvan zij niets weten. Geweldig! Iets om trots op te zijn. Toch zou mijn oproep zijn om minder te gaan tafelen. Te beginnen met minder na te tafelen. Zet de bijl in die natafels en ga ze recyclen. Er wordt te zwaar getafeld. Dat levert, zoals bekend, katers op.
Deel dit artikel