Systems Convening
Hefboom voor taaie vraagstukken
Tekst Ellen Röling Beeld RTV Purmerend
Een boerin die haar melkveebedrijf wil inbedden in de regionale volhoudbare voedselketen of een bosbeheerder die biodiversiteit wil vergroten met woningbouw in het Purmerbos. In de Community of Practice Regionale Transities (CoP RTW) van DuurzaamDoor onderzoeken ze samen met nog zo’n 15 lokale en regionale initiatiefnemers hoe ze hun plannen makkelijker van de grond krijgen door Systems Convening, een nieuw vakgebied dat focust op verbinding en hoe je met weinig middelen een groot effect bereikt.
Voor de ontwikkeling van het Purmerbos praten en denken Purmerenders vanaf moment één mee.
‘De kern is dat
je het systeem
het werk laat doen’
In de afgelopen 8 jaar zag DuurzaamDoor dat mensen met elkaar verbinden effectief is om beweging te krijgen rond transitiethema’s. En ook dat resultaten beklijven als ze landen in concrete projecten in de regio. In transitieland wordt de gebiedsgerichte aanpak steeds vaker genoemd als effectief, zeker bij vraagstukken die muurvast lijken te zitten en waar de gebruikelijke aanpakken niet werken. Maar hoe je lokale of regionale samenwerking succesvol organiseert, daarover is nog weinig kennis. ‘In alle transitievraagstukken waar mensen boos zijn en ongemakkelijk naar elkaar zitten te kijken, en roepen dat de ander iets moet doen, kan Systems Convening de oplossing zijn,’ stelt adviseur Cees Anton de Vries. Samen met collega Rembrandt Zegers is hij de trekker van de CoP RTW, op uitnodiging van René Bruijns, de verantwoordelijke tafelsecretaris van DuurzaamDoor.
Systemisch werk ‘Met Systems Convening neem je als burger, ambtenaar of ondernemer verantwoordelijkheid voor het behalen van resultaten in de regio,’ resultaten die je in je eentje niet voor elkaar krijgt, zegt Cees Anton. ‘De kern van Systems Convening is dat je het systeem het werk laat doen. Je zet dus niet met geld, kennis, macht of inspiratie van buiten de beweging in gang, maar je creëert hefboomwerking door slim het systeem uit te nodigen. Je zorgt dat de regio zelf verantwoordelijkheid gaat nemen om de resultaten te behalen.’ Een belangrijk doel van de CoP RTW is het vak van Systems Convener vormgeven, verder professionaliseren en uitdragen. De keuze voor de Community of Practice als werkvorm past daar prima bij, aldus Rembrandt: ‘De CoP komt oorspronkelijk uit de IT. Daarin zet je specialisten bij elkaar die al doende, in verbinding met elkaar nieuwe functionaliteiten of toepassingen ontwikkelen.’ De CoP RTW is afgelopen voorjaar van start gegaan en komt – gedurende een periode van 3 jaar – 5 keer per jaar bijeen. In de eerste bijeenkomsten lag de focus op het persoonlijke en op bewustwording over waar het bij Systems Convening om draait. Rembrandt: ‘Deelnemers helpen verbinding te maken geeft gelijk de ervaring hoe ze een beweging in gang kunnen zetten. Daarvoor moeten ze zich ook bewust zijn van hun eigen rol en inbreng, en bijvoorbeeld niet te snel oordelen, reageren of handelen op basis van hun positie of uit gewoonte. Ambtenaren zijn geneigd om snel “nee” te zeggen tegen initiatieven die niet binnen het beleid passen. Maar het wordt interessant als er ruimte is om te beseffen dat het beleid niet altijd ondersteunend is. Wat is dan wel mogelijk? Je moet daarvoor zicht hebben op het krachtenveld waarin je opereert, waar ook de natuur deel van uitmaakt. Ook het krachtenveld dat zich in jezelf afspeelt en waarmee je invloed hebt op anderen, is van belang. Denk aan je eigen vooringenomenheid of gevoelens van woede of frustratie. Om dat voelbaar te maken hebben we onder meer systemisch werk gedaan, een methodiek die ook in managementtrainingen vaak wordt gebruikt. Zo werden de deelnemers zich (nog) beter bewust van wat hoe alles met alles verbonden is en elkaar beïnvloedt. Ook kijk je daardoor heel anders naar wat je zelf doet.’ In de laatste bijeenkomsten van dit jaar in december is het tijd om aan de slag te gaan met de casussen. Het is de bedoeling dat deelnemers het werk uitvoeren binnen hun eigen regionale netwerk. Dat zijn de regionale transitiewerkplaatsen. De Community of Practice is de moederwerkplaats waar ervaringen en expertise worden gedeeld, waar de deelnemer vervolgens regionaal mee verder kan. Waarna ze de resultaten daarvan ook weer terug leggen in de CoP om er met elkaar van te leren.
‘Systems Convening
is een pad
naar succes’
Bekendheid De vijftien initiatiefnemers die meedoen, zijn zorgvuldig geselecteerd en afkomstig uit alle sectoren die bij de duurzaamheidstransitie betrokken zijn, onder wie ambtenaren, ondernemers, kenniswerkers en burgers. Stuk voor stuk mensen die met hun plannen en dromen voor een duurzamere wereld tegen dichte deuren aanliepen en het verlangen hebben hun project in beweging te krijgen. Cees Anton: ‘In de CoP RTW willen we dat ze ervaren hoe je als Systems Convener wel resultaten kunt boeken. Hoe je wel door die deur kunt gaan of eromheen, hoe je dat samen kunt doen en welke vaardigheden je daarbij moet aanspreken.’ Voor DuurzaamDoor snijdt het mes aan twee kanten. Het programma is enerzijds initiator van dit project en anderzijds nemen René Bruijns (secretaris Participatietafel Voedseltransitie) en Tessa de Haas (secretaris Participatietafel Circulaire Economie) van DuurzaamDoor ook zelf deel aan deze CoP. Daarmee kan DuurzaamDoor ook leren hoe Systems Convening de effectiviteit van het programma kan vergroten. Cees Anton: ‘Over 3 jaar willen we zo’n tien voorbeelden hebben van regio’s die iets voor elkaar hebben gekregen wat zonder gebiedsgerichte aanpak en Systems Convening niet gelukt zou zijn. We willen dan ook kunnen uitleggen wat de rol van de Systems Convener was en welke stappen zijn gezet, zodat anderen daarvan kunnen leren.’ ‘Daarnaast willen we dat opdrachtgevers, zoals wethouders, programmamanagers en ondernemingen, de rol van Systems Convener kennen en beseffen dat Systems Convening een pad is dat tot succes leidt en waarvan ze gebruik kunnen maken. En tot slot zou het mooi zijn als we tien à vijftien deelnemers op basis van hun ervaring in de CoP RTW een echte Systems Convener kunnen noemen en dat zij hun ervaring verder de wereld in brengen.’ ◼
Meer informatie: Wenger-trayner.com/systems-convening/.
Deel dit artikel