Energieke samenwerking
Betere oplossingen
Tekst Marc Notebomer Beeld Shutterstock
Bij de overgang naar duurzame energie krijgt de sociale kant soms te weinig aandacht. Vaak zijn de programma's te technisch ingesteld, terwijl betrokkenheid van de samenleving cruciaal is voor een succesvolle energietransitie. De Participatietafel Energie van DuurzaamDoor heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om deze sociale aspecten meer aandacht te geven, en ze zullen hiermee doorgaan in de komende 2 jaar. Hun focus ligt op lokale betrokkenheid, inclusiviteit, en het recht op groei.
In de energietransitie werd vooral de technische kant ondersteund
‘Door met elkaar in gesprek te gaan,
kom je erachter
waar het schuurt’
Irma Straathof is de secretaris van de Participatietafel Energie en is vanaf het begin bij de organisatie ervan betrokken. Ze vertelt dat de tafel is opgericht in september 2018, tijdens de tweede programmaperiode van DuurzaamDoor. Op dat moment begon de energiewereld lokaal vorm te krijgen, met initiatieven zoals het Programma Aardgasvrije Wijken en het Nationaal Programma RES (NP RES). Al snel bleek dat het technische aspect van de energietransitie weliswaar complex was, maar uiteindelijk opgelost kon worden. Irma legt uit dat de echte uitdaging lag in het organiseren van samenwerking tussen verschillende partijen. De Participatietafel Energie sprong in dat gat met hun focus op betrokkenheid van de samenleving.
Regio’s ondersteunen Met het begin van de derde programmaperiode van DuurzaamDoor in 2021 evalueerde de tafel haar rol. Irma: 'We ontdekten dat we nog steeds waardevol waren en dat onze aanpak effectief was. De Participatietafel pakt kwesties op die anderen nog niet hebben aangepakt en werkt samen met diverse organisaties, waaronder landelijke partijen, provincies, gemeenten, en milieufederaties.'
De tafel faciliteert de samenwerking tussen lokale en nationale partijen en gelooft dat sociale innovatie de transitie kan versnellen. Ze richten zich op de samenwerking tussen verschillende werelden om knelpunten aan te pakken en andere partijen aan te moedigen dit over te nemen.
Een voorbeeld is de aanpak van systeemintegratie en netinpassing, waarbij ze onderzochten hoe dit lokaal georganiseerd kon worden. Ze ontdekten dat betrokken partijen elkaar moeilijk konden vinden en dat het organiseren van systeemintegratie veel tijd vergde zonder directe stimulans. Daarom werken ze nu samen met Energie Samen en het NP RES om de regio's hierin te ondersteunen.
Lokaal organiseren De Participatietafel heeft plannen gemaakt voor de komende 2 jaar, met de nadruk op lokale energieoplossingen, inclusiviteit en het recht op groei. Ze willen de volledige samenleving betrekken bij het beleid en de besluitvorming, ook mensen met verschillende achtergronden en jongeren. Ze richten zich ook op energiearmoede en proberen betere oplossingen te vinden die aansluiten bij de behoeften van mensen in armoede.
De tafel werkt samen en gaat in gesprek, bijvoorbeeld met Klimaatverbond Nederland, om belangrijke onderwerpen aan te pakken die anders misschien niet genoeg aandacht krijgen. Ze willen de kloof dichten tussen gemeentelijke aanpak en degenen die door energiearmoede worden getroffen.
Een ander onderwerp waar de tafel zich op richt, is het Opgroeirecht, dat organisaties het recht geeft om te groeien. Ze willen initiatieven helpen om zich te ontwikkelen en beter samenwerken met gemeenten.
Kortom, de Participatietafel Energie zet zich in voor inclusieve samenwerking en dialoog om de sociale aspecten van de energietransitie aan te pakken en te verbeteren.
Deel dit artikel