Inge van Gansewinkel is Ambtenaar van het Jaar 2024
Tekst Marc Notebomer Beeld Hilbert Krane
Bij eerdere edities van de Publiek Denken Top 100 was de jury het meestal snel eens. Maar nu zijn er twee kandidaten die eigenlijk beiden Ambtenaar van het Jaar verdienen te worden: Inge van Gansewinkel en Patrick Haveman. Na lang overleg besluit de jury om Inge van Gansewinkel de eerste plaats te geven. Ze werkt pas 1,5 jaar bij de gemeente en heeft zo ontzettend veel bereikt op een manier die haar doelgroep aanspreekt. Ook wint ze de Publieksprijs, omdat ze de meeste stemmen heeft gekregen.
Achterste rij v.l.n.r.: Rien Fraanje, Anneke Hoogenboom, Annelies van Eekelen, Daniëlle Arts, Bart Snels en Meindert Smallenbroek. Op de voorste rij v.l.n.r.: Marjolijn Feringa, Ellen Viergever en Nathalie van Berkel
Patrick Haveman wordt tweede, maar krijgt een eervolle vermelding van de jury. Ook is hij de winnaar van de eerste verkiezing Uitvoerder van het Jaar… Daarover is de jury het vrijwel direct eens. De juryleden zijn onder de indruk van zijn proactiviteit en directe aanpak. Als integraal klantmanager werk en inkomen bij de gemeente Hengelo heeft hij een heel persoonlijke manier van contact hebben met de inwoners, aldus de jury. ‘Hij geeft ze zijn 06-nummer, belt ze eigenlijk altijd voordat hij ze een brief stuurt en zoekt ze actief op. Als inwoners iets moeten inleveren en niet weten hoe ze dat digitaal moeten doen, dan zegt hij: maak maar een foto en app me die maar. Dan zorg ik wel dat het in het dossier komt. Daarbij kijkt hij eerst naar wat iemand nodig heeft, in plaats van iemand direct een bepaalde richting in te sturen.’ Dat is goud waard, aldus de jury.
Uithangbord Bovendien is hij niet bang aangelegd, een beetje eigenwijs zelfs. Hij wijkt af van de norm. En daar vinden allerlei mensen wat van: collega’s, en ook leidinggevenden. Zowel in positieve zin als in minder positieve zin. Maar dat deert hem niet en dat is ‘cool’, vindt de jury. Haveman is een uithangbord voor ambtenaren, besluit de jury. Hij belichaamt bij uitstek wat je de menselijke overheid kunt noemen. Daarmee loopt hij voor op wetgeving. ‘Wij kunnen er in Den Haag allemaal heel lang over praten en vergaderen,’ zegt een van de juryleden, ‘maar hij doet het gewoon.’ De jury is zo over Haveman te spreken dat ze zelfs overweegt om hem Ambtenaar van het Jaar te maken. Maar na lang overleg gaat die titel naar Inge van Gansewinkel, programmamanager nachtcultuur bij de gemeente Haarlem. Van Gansewinkel is bovendien de winnaar van de Publieksprijs, omdat de meeste stemmen op haar zijn uitgebracht. Maar daar is de jury ten tijde van het juryberaad niet van op de hoogte.
In de jury hebben zitting:
- Nathalie van Berkel, lid van de Raad van Bestuur van UWV en voorzitter van de jury.
- Annelies van Eekelen, projectleider Aanpak energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en winnaar van de Publiek Denken Top 100 Ambtenaar van het Jaar 2023.
- Meindert Smallenbroek, algemeen directeur van de Unie van Waterschappen.
- Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.
- Rien Fraanje, algemeen directeur van het IPO.
- Daniëlle Arts, wijkboa bij de gemeente Tilburg en Jonge Ambtenaar van het Jaar 2024.
- Anneke Hoogenboom, key accountmanager G4 bij Bestuursacademie Nederland.
- Ellen Viergever, programmaleider van Grenzeloos Samenwerken bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Marjolijn Feringa, directeur A&O fonds Gemeenten.
Jongeren Inge van Gansewinkel is een heel bijzondere ambtenaar, zo vindt de jury. In haar rol als programmamanager nachtcultuur zet ze zich er voor in dat de nieuwe generatie meetelt. Haar functieomschrijving suggereert dat haar werk slechts om jongeren, horeca en nachtleven draait maar dat is niet het geval. Veiligheid op straat, achterstandsproblematiek, eenzaamheid, inclusiviteit, saamhorigheid in de wijk… Allerlei belangrijke maatschappelijke thema’s zijn in haar functie verpakt. Jongeren zijn moeilijk te bereiken, en zeker kwetsbare jongeren. Maar toch lukt het Van Gansewinkel om met hen in contact te komen, bijvoorbeeld door zelf het nachtleven in te gaan en echt te luisteren naar wat zij nodig hebben en dit te doen op een wijze die de jongeren aanspreekt. Ze is echt alleen maar buiten, zegt een van de juryleden, altijd op pad om te spreken met jongeren die anders buiten het gezichtsveld van de gemeente blijven. Bijvoorbeeld om te zorgen dat ze overdag veilig zijn en een plekje hebben waar ze kunnen “hangen”.
Anders kijken
‘Van Gansewinkels werk zou net zo goed ontzettend kunnen mislukken, omdat er potentieel zoveel tegenslag op haar pad kan komen,’ zegt een van de juryleden, ‘maar toch lukt het haar.’ Een tweede jurylid: ‘Tijdens het gesprek dat ik met haar had, kreeg ze het voor elkaar dat ik anders ging kijken naar jongeren en nachtcultuur. Nachtcultuur is zoveel meer dan alleen maar uitgaan.’ En dat vindt de jury een mooie kracht van een ambtenaar: dat hij of zij in staat is om zaken in de samenleving te veranderen, niet doordat je het probleem per definitie anders maakt of de oplossing, maar doordat je mensen kunt inspireren om er anders naar te kijken.’ ◼
De PD Top 100 Ambtenaar van het Jaar 2024 is een initiatief van Publiek Denken en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, IPO, Bestuursacademie Nederland en A&O fonds Gemeenten.
Deel dit artikel