Goede relatie met natuurorganisaties kan stedenbouwkundige projecten redden
‘We komen elkaar bij elk bouwproject tegen’
Tekst Ellen Röling Beeld Gemeente Groningen
Na een hoogopgelopen conflict tussen de gemeente Groningen en negen natuur- en milieuorganisaties rond woningbouw op de Suikerzijde, wisten partijen elkaar uiteindelijk toch weer te vinden. Ze kijken nu zelfs samen naar het groen en blauw in de verstedelijking voor de komende 30 jaar. Wethouder Rik van Niejenhuis over de geleerde lessen en het belang van een goede relatie.
Rik van Niejenhuis: ‘De vertraging van woningbouw op de Suikerzijde kostte ons miljoenen per jaar’
‘We snappen elkaar en dat helpt enorm’
In 2021 stonden de bouwers al klaar om aan de slag te gaan, toen natuur- en milieuorganisaties daar een stokje voor staken. Het voormalige fabrieksterrein van de Suikerunie was namelijk ongemerkt veranderd in een groen en waterrijk leefgebied voor de waterspits- en meervleermuis. De organisaties eisten 14 ha-natuurcompensatie. De gemeente kocht daarvoor een nabijgelegen weide, dat helaas een nestelgebied voor weidevogels bleek. Wat ook weer een oplossing vroeg. Ondertussen verhardden de verhoudingen zich en bracht de gemeente de zaak voor de rechter. Maar we hoorden dat het minstens 2 jaar kon duren voordat die uitspraak kon doen.
Inhoudelijk gesprek Dat was de situatie die Rik van Niejenhuis (PvdA) aantrof toen hij in 2022 wethouder werd. ‘Een ramp. De woningnood is groot en vertraging kostte ons miljoenen per jaar. Dat ik als wethouder nieuw was, zag ik als kans om een opening te creëren, zonder rechter. Ik was bereid opnieuw in gesprek te gaan, en onze eerdere eisen aan te passen.’ De natuurorganisaties stonden open voor gesprek, maar de relaties waren dermate verslechterd dat het moeilijk was om een goed inhoudelijk gesprek met elkaar op gang te krijgen. Henk Pijlman, oud-wethouder en Eerste Kamerlid voor D66, werd uitgenodigd als onafhankelijk gespreksleider.
Goede grondhouding Na een jaar van overleg lag er een basis voor samenwerking. Van Niejenhuis: ‘Van belang is dat je er samen uit wilt komen en dat je bereid bent om op dingen terug te komen. Op verzoek van de natuur- en milieuorganisaties hebben we bijvoorbeeld gekeken of we de leefgebiedcompensatie in het stedenbouwkundige plan konden opnemen in plaats van daarbuiten. Dat kon als we de geplande verblijfsfunctie zouden aanpassen. De Suikerzijde is nu een heel mooie groene wijk waarin ruimte is voor mens en dier.’ Van Niejenhuis: ‘In ons drukbevolkte land is elke vierkante meter zwaar bevochten en kom je elkaar bij elk bouwproject tegen. Bij de planvorming voor nieuwbouwlocatie Meerstad hebben wij bijvoorbeeld vooraf gevraagd welke natuurlijke en maatschappelijke waarden de organisaties zien in dit gebied, waarna we al hun punten honoreerden. Toen de gemeenteraad de planning ontving, zat daar een steunbrief bij van de natuur- en milieuorganisaties. We zijn daarnaast ook een breder gesprek met hen en met de boeren aangegaan over de verstedelijking van Groningen. Ongetwijfeld zullen we in de toekomst soms tegenover elkaar staan, maar we snappen elkaar en dat helpt enorm.’ ◼
Deel dit artikel