Juryberaad
Annelies van Eekelen is Ambtenaar van het Jaar
Tekst Marc Notebomer Beeld Morris de Moor
De jury van de Publiek Denken Top 100 Ambtenaar van het Jaar heeft dit jaar even de tijd nodig om tot de definitieve Top 12 te komen. Sommige finalisten blijken het tijdens de speeddates veel beter te doen dan op video en papier. Over de Top 3 zijn de juryleden het echter snel eens. Op de derde en tweede plaats eindigen respectievelijk Willem Philipsen en Merdan Yağmur. De eerste plaats en de titel van Ambtenaar van het Jaar 2023 gaan naar Annelies van Eekelen.
Bovenste rij, v.l.n.r.: Mitchell Hendriks, Nathalie van Berkel, Pieter Jeroense, Bart Snels en Remco Duisterhof. Onderste rij, v.l.n.r.: Meindert Smallenbroek, Karin Sleeking en Anneke Knol
‘De winnaar kijkt ook naar uitvoerbaarheid’
De jury van de Publiek Denken Top 100 Ambtenaar van het Jaar 2023 staat onder leiding van Karin Sleeking, directeur A&O fonds Gemeenten. De overige juryleden zijn Nathalie van Berkel, lid van de Raad van Bestuur van UWV; Anneke Knol, provinciesecretaris van Utrecht; Mitchell Hendriks, voorzitter van FUTUR; Pieter Jeroense, plaatsvervangend algemeen directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG); Meindert Smallenbroek, algemeen directeur van de Unie van Waterschappen en Bart Snels, inspecteur-generaal Belastingen, toeslagen en douane. Zoals elk jaar neemt ook de winnaar van vorig jaar in de jury plaats. Dat is Remco Duisterhof, programmamanager Energieregelingen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het juryberaad bestaat ook dit jaar uit twee stemrondes. In de eerste ronde kent de jury punten aan de finalisten toe op basis van de motivaties van een collega en hun leidinggevende en van een videopitch die de finalisten van zichzelf hebben aangeleverd. In de tweede ronde worden opnieuw punten toegekend, maar dan op basis van de speeddates die de finalisten met de jury hebben. Opvallend is dat sommige finalisten tijdens de speeddates met zo veel bezieling en passie over hun werk spreken, dat na de speeddates de Top 12 er totaal anders uitziet dan na de eerste ronde.
Hele prestatie Zoals gezegd besluit de jury om de eerste plaats aan Annelies van Eekelen te geven. Het mooie aan Van Eekelen, aldus de jury, is dat ze ‘onbewust extreem bekwaam’ is: ze is heel goed in wat ze doet maar lijkt dat zelf niet in de gaten hebben. Als projectleider Aanpak energiearmoede bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ze in heel korte tijd heel veel partijen met totaal verschillende belangen op een lijn weten te krijgen, over verschillende overheidslagen heen. In een complexe wereld als die van de energiesector is dat een hele prestatie. Bovendien is ze erin geslaagd om in een razend tempo beleid uit de grond te stampen, maar dat niet alleen: ze heeft ook gekeken naar de uitvoerbaarheid en beleid en uitvoering weten te combineren. Dit is hoe je beleid moet maken, zegt een van de juryleden: met de uitvoering samen. En ze is ook nog eens heel het land door geweest, van Heerlen tot Groningen, om te kijken hoe het beleid uitpakt.
Twee en drie Annelies van Eekelen wordt op de voet gevolgd door Merdan Yağmur en Willem Philipsen. Yağmur is beleidsadviseur Stad en Bestuur bij de gemeente Den Haag en wordt tweede. Hij heeft in de praktijk heel bijzondere resultaten geboekt, vindt de jury. Resultaten die aantoonbaar en merkbaar zijn in de Haagse samenleving. Hij krijgt veel voor elkaar in een zeer gevoelige omgeving, lijkt iedere ingang van Haagse gebedshuizen te kennen en met zijn betrokkenheid weet hij het verschil te maken voor de samenleving. Andere gemeenten komen naar de gemeente Den Haag om van zijn ervaringen te kunnen leren. Willem Philipsen is programmamanager Rotterdam Onbeperkt bij de gemeente Rotterdam. Hij is een atypische ambtenaar die erin slaagt om zich opvallend vrijelijk binnen de gemeente te bewegen. Ook weet hij volgens de jury groepen in de stad op een creatieve manier met elkaar te verbinden en – niet onbelangrijk – aan de gemeente Rotterdam.
‘Dit is een voorbeeld van hoe je beleid moet maken’
Eervolle vermelding Nadat de jury tot een Top 3 is gekomen, praat ze verder over de rest van de Top 12. De kwaliteit van de kandidaten is dit jaar uitzonderlijk hoog en dat maakt het er niet gemakkelijker op om tot een definitieve ranking te komen. Als de jury klaar is met haar beraadslagingen, besluit ze om Bauke van der Meulen een eervolle vermelding te geven. De manager informatisering bij de gemeente Emmen is bescheiden en echt een mensenmens. Hij werkt al 30 jaar in verschillende functies en zit helemaal op zijn plek. Zijn belangrijkste focus is op zijn medewerkers. ‘Van alle kandidaten zou ik hem het liefst als leidinggevende hebben,’ zegt een van de juryleden. ◼
Deel dit artikel